Het Netwerk Groene Bureaus organiseerde op 23 juni 2010 een themabijeenkomst over de mogelijkheden die de 'leefgebiedenbenadering' biedt voor de naleving van de Ff-wet bij veel voorkomende streng beschermde soorten zoals bijvoorbeeld rugstreeppad, gewone dwergvleermuis, grote modderkruiper en bittervoorn. Aanleiding voor de bijeenkomst is de maatschappelijke weerstand die bureaus soms ervaren bij advisering over de Ff-wet vanwege het benodigde onderzoek. De leefgebiedenbenadering biedt voor een aantal soorten mogelijk een oplossing.
De leefgebiedenbenadering is in Flevoland uitgewerkt met een managementplan dat voor de rugstreeppad een gunstige staat van instandhouding garandeert, onder meer door nieuw habitat te creëren. Het managementplan is de basis voor een generieke gebiedsgerichte ontheffing op grond waarvan voor individuele projecten geen ontheffing meer nodig is. Flevoland is ontheffinghouder en kan partijen machtigen. De initiatiefnemer moet zich conformeren aan het Managementplan door zich te verplichten aan een convenant. Als uit monitoring blijkt dat de instandhouding niet wordt bereikt, wordt de ontheffing ingetrokken.
Voor de nieuwe natuurwetgeving wordt gedacht aan managementplannen als instrument conform de gedragscodes. Managementplannen kunnen op lange termijn mogelijk onderdeel van provinciale omgevingsplannen worden.
Een strategisch plan voor het inzetten van managementplannen kan als input dienen voor de nieuwe natuurwetgeving. Zo'n strategisch plan kan een overzicht bieden van de soorten en gebieden waarvoor een managementplan kan functioneren. Het Netwerk Groene Bureaus bekijkt of samen met soortenbeschermende organisaties en Bouwend Nederland een initiatief voor een dergelijke plan mogelijk is.